Kako napisati životopis (CV)

Ako nikada do sada nisi pisao/la životopis ili CV (curriculum vitae – ‘životna priča’) sigurno se pitaš čemu uopće životopis služi? A tek kako napisati životopis?

Odgovor je vrlo jednostavan: Životopis ili CV je oblik osobne promocije, može se reći reklame, koja služi za prodaju svoje osobnosti i vještina budućem poslodavcu. Svrha životopisa je isticanje svojih kvaliteta i znanja kako bi poslodavac prepoznao potencijal u tebi.

Kako napisati životopis?

Pa evo i osnovnih savjetia za uspješno pisanje životopisa 🙂

U doba računala, interneta i ostalih informatičkih pomagala prilično je jednostavno potražiti primjere gotovih CV-a na nekoj od tražilica no bitno je zapamtiti kako poslodavci ne žele primati iste CV-e od svih posloprimaca. Što onda poslodavci žele? Ukoliko uzmeš trenutak i postaviš se u poziciju poslodavca uvidjet ćeš kako nije zabavno čitati stotine CV-a napisanih u istoj formi sa istim sadržajem. Kako bi se istaknuo kod budućeg poslodavca tvoj CV treba biti: Jednostavan za čitanje Kratak Atraktivan

Što uključiti u životopis?

Osobni podaci:

Ime i prezime, adresu, broj telefona, email adresu, datum rođenja. Imaš svoju web stranicu? Stavi ju u CV, pokaži da si drukčiji od ostalih.

Obrazovanje:

Navedi formalno i neformalno obrazovanje. Praksa je navoditi obrazovanje u obrnutom redoslijedu, dakle zadnji događaj se stavlja na prvo mjesto. U današnje doba poslodavci cijene industrijske certifikate zato navedi sve tečajeve koje si pohađao i certifikate koje si položio.

Radno iskustvo:

Kao i kod obrazovanja radno iskustvo se također piše u obrnutom kronološkom redoslijedu. Kod radnog iskustva bitno je navesti naziv poslodavca, naziv radnog mjesta te opis posla koji si obavljao. Sezonski poslovi također su dobrodošli u CV-u.

Vještine:

S obzirom da većina studenata nema previše radnog iskustva prilikom traženja studentskog posla vrlo je korisno navesti posebne vještine ili znanja koja imaš, a koja se ne vide iz prethodnih podataka. Tako npr. možeš navesti poznavanje stranih jezika, rad na računalu, razvijene prodajne vještine i sl.

Preporuke:

Ukoliko imaš preporuke s prethodnih poslova korisno ih je navesti kako bi se dodatno istaknuo kod poslodavca.

Dodatni savjeti Kada pomisliš kako je tvoj CV idealan za poslati poslodavcima zaustavi se te CV pošalji nekolicini prijatelja za koje si siguran da će ti reći iskreno mišljenje. Greške u CV su česte te je dobro imati pouzdane kolege koji će ti ukazati na iste. Tek nakon što je nekoliko ljudi zadovoljno rezultatom pošalji svoj CV poslodavcu.

SRETNO!